Home site Contact SiteMap Administracja

Strona główna Oświadczenie Rady Europejskiej ws. Brexitu
Oświadczenie Rady Europejskiej ws. Brexitu
[2017-03-30] Oświadczenie Rady Europejskiej ws. Brexitu

Przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk otrzymał dzisiaj oficjalną notyfikację informującą o zamiarze wyjścia Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej. "Żałujemy, że Wielka Brytania opuści UE, ale jesteśmy gotowi na proces, który teraz nastąpi", napisał Donald Tusk, dodając, że "w tych negocjacjach Unia będzie działać jako jedność i chronić swoje interesy."

Oświadczenie Rady Europejskiej*

29 marca 2017 r.

Rada Europejska otrzymała dziś od premier Zjednoczonego Królestwa Theresy May pismo, w którym powiadamia ona, że państwo to zamierza opuścić Unię Europejską. Notyfikacja ta jest skutkiem referendum z 23 czerwca 2016 r. i rozpoczyna proces wystąpienia z UE na mocy art. 50 Traktatu. Wyrażamy ubolewanie w związku z tym, że Zjednoczone Królestwo opuści Unię Europejską, jednak jesteśmy gotowi na proces, który teraz będziemy musieli przeprowadzić.

Jeśli chodzi o Unię Europejską, to pierwszym krokiem będzie teraz przyjęcie przez Radę Europejską wytycznych negocjacyjnych. W wytycznych zostaną przedstawione ogólne stanowiska i zasady, którymi Unia, reprezentowana przez Komisję Europejską, będzie kierować się w negocjacjach ze Zjednoczonym Królestwem.

W trakcie negocjacji Unia będzie działać jako jednolity podmiot i będzie chronić swoje interesy. Musimy przede wszystkim zminimalizować niepewność, jaką w związku z decyzją Zjednoczonego Królestwa odczuwają nasi obywatele, przedsiębiorstwa i państwa członkowskie. Zatem na początku skupimy się na wszystkich najistotniejszych rozwiązaniach pozwalających na uporządkowany przebieg procesu wystąpienia.

Podejdziemy do tych rozmów konstruktywnie i będziemy dążyć do wypracowania porozumienia. Mamy nadzieję, że w przyszłości Zjednoczone Królestwo będzie naszym bliskim partnerem.

Przewodniczący Donald Tusk zwołał Radę Europejską na 29 kwietnia 2017 r.

* Po złożeniu notyfikacji na mocy art. 50 TUE członek Rady Europejskiej reprezentujący państwo członkowskie, które występuje z Unii, nie uczestniczy w dyskusjach Rady Europejskiej ani w decyzjach dotyczących tego państwa.

źródło: Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce

Strona internetowa współfinansowana ze środków Unii Europejskiej